De deurwaarder met dagvaarding

De deurwaarder met dagvaarding

We proberen het natuurlijk te voorkomen, maar soms kan het zo zijn dat je een betalingsachterstand opbouwt. Je hebt een rekening niet kunnen betalen en krijgt een herinnering opgestuurd. Helaas zit je nog steeds krap bij kas en je kan de herinneringsfactuur ook niet voldoen. Er komt nog een brief met een verhoging van het factuurbedrag. De verhoging is fors en ook nu kan je niet betalen. Om wat voor reden dan ook kan je geen aflossingstraject aangaan met de schuldeiser en de schuld komt bij een incassobureau terecht. Deze stuurt weer een brief, met een nog hoger bedrag en weer kan je niet betalen. Dan gaat een paar dagen later de deurbel en de deurwaarder met dagvaarding staat aan de deur.

Uitreiking dagvaarding

De deurwaarder met dagvaarding staat bij je voor de deur en reikt de dagvaarding aan je uit. In de dagvaarding staat welk bedrag je verschuldigd bent en dat je bij de rechtbank dient langs te komen om jou kant van het verhaal te belichten. De datum is vaak binnen enkele weken en natuurlijk zie je dat het bedrag verhoogd is met de gerechtelijke kosten. Je vraagt je misschien af wat je nu moet doen. Heb je een advocaat nodig, kan jezelf alleen naar de rechter? Hoe werkt de zitting en wat kan je nu nog doen om verdere problemen te voorkomen.

bedrag betalen deurwaarder
Wat doet een deurwaarder met dagvaarding precies?

De zitting

Op het moment dat de deurwaarder met dagvaarding langs gekomen is kun je in feite niet veel meer doen om verdere problemen te voorkomen. Je zal moeten verschijnen bij de rechtbank om daar je verhaal te doen en een vonnis te krijgen. Bij de rechtbank kom je waarschijnlijk terecht in een gemengde zitting. Dit houd in dat er naast jou ook een hoop andere personen zitten welke allen schulden hebben bij het zelfde incassobureau. Op het moment dat jouw naam klinkt dien je naar voren te komen en zal de rechter je vragen waarom je niet betaald hebt. De kans dat een rechter jouw reden gegrond vindt is buitengewoon klein, de rechter zal je waarschijnlijk vertellen dat je moet betalen en dat je het vonnis thuisgestuurd krijgt. Enkel als je bijvoorbeeld geen contract hebt bij de schuldeiser en letterlijk uit het niets een rekening kreeg is er een kans dat je niet hoeft te betalen, in zo een geval is het raadzaam wel een advocaat mee te nemen. Zeer waarschijnlijk is dit in jouw geval niet van toepassing en is de advocaat overbodig, handiger is zelf te komen zonder advocaat dat scheelt namelijk aanzienlijk in de kosten.

Uitreiking vonnis

De deurwaarder met dagvaarding veranderd in de deurwaarder met vonnis en zal zo bij je langs komen. Hij of zij reikt het vonnis aan je uit en dit is het uitgelezen moment om meteen een betalingsvoorstel te doen. Ook als eerdere betalingsvoorstellen of poging tot het treffen van een regeling mislukt zijn is de kans groot dat je nu wel een regeling kan treffen. Heb je inmiddels genoeg geld om te betalen betaal dan meteen. In het vonnis zal het nieuwe verschuldigde bedrag staan. (Oude bedrag plus kosten rechtspraak en de kosten van het opnieuw lang komen van de deurwaarder). Er zal ook bij staan welke rente je moet betalen vanaf welke data tot je volledig betaald hebt. Soms ook strafsommen bij te laat betalen al met al, de beste oplossing is nu ofwel een regeling te treffen of alles gelijk te voldoen.

Je betaalt niet, wat nu?

Op het moment dat je ondanks het vonnis niet betaalt zal er beslag worden gelegd op rekeningen, spullen e.d. Dit staat trouwens ook in het vonnis aangegeven. Verdien je minder dan de beslagvrije voet dan kan er geen beslag komen op je rekening. Beslag op huisraad e.d. kan bijna niet voorkomen worden, komt de deurwaarder met dagvaarding langs bespreek dan een betalingsregeling af of doe dit zodra de deurwaarder met het vonnis langs komt.

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *