Een doorlopend krediet met de goedkoopste rente

Een doorlopend krediet met de goedkoopste rente

Het doorlopend krediet is een flexibele vorm van geld lenen. Hierbij spreekt u met de kredietverstrekker een maximaal besteedbaar krediet af. De looptijd staat niet vast en u kunt op elk moment geld opnemen of juist aflossen, zolang u maar binnen het afgesproken limiet blijft.

Het doorlopend krediet met de goedkoopste rente kan handig zijn wanneer niet duidelijk is hoeveel geld u nodig gaat hebben. U zit namelijk niet vast aan een bepaald bedrag. Maandelijks betaalt u rente over het daadwerkelijk geleende bedrag. De rente die u moet betalen is in vrijwel alle gevallen variabel.

Een reparatie van uw auto of een nieuwe wasmachine, het zijn dingen die er bij horen maar waar u niet altijd op rekent en die soms slecht uitkomen wat betreft uw financiële situatie. U weet vaak niet precies wat de kosten zullen zijn en wilt niet te veel lenen. Dan is een doorlopend krediet een geschikte oplossing. Bij een doorlopend krediet vraagt u een maximaal besteedbaar krediet aan bij een kredietverstrekker. U kunt dan op elk gewenst moment geld lenen tot een maximum van het afgesproken krediet. Uiteindelijk betaalt u alleen rente over het deel dat u opgenomen heeft. Tussentijds aflossen is mogelijk en is boetevrij, bovendien is het mogelijk afgelost krediet later nogmaals op te nemen.

Voordelen doorlopend krediet

  • Flexibel doordat je niet vast zit aan een bepaald bedrag.
  • Tussentijds aflossen mogelijk.
  • Afgelost krediet is opnieuw op te nemen.
  • Je betaalt alleen rente over het geleende bedrag.

Nadelen doorlopend krediet

  • De rente is variabel en daardoor zijn de kosten die u betaalt om af te lossen niet vooraf duidelijk.
  • In de mogelijkheid tot het opnieuw opnemen van afgelost krediet schuilt ook een gevaar, omdat de lening op deze manier langdurig gerekt kan worden en u schulden blijft houden.

Gevaar van een doorlopend krediet

Omdat het toegestaan is om na aflossen steeds weer opnieuw bij te lenen, is het erg verleidelijk om voor kleine zaken te blijven lenen, terwijl dit dan vaak helemaal niet nodig is. Op deze manier blijft u vastzitten aan de lening en de rente die u erover moet betalen. Enige discipline om de totale lening af te lossen is daarom vereist.

krediet
Heb jij een doorlopend krediet met de goedkoopste rente?

Vervroegd aflossen

In tegenstelling tot bij de persoonlijke lening is het toegestaan om boetevrij vervroegd af te lossen. Dit komt mede doordat er bij een doorlopend krediet geen vaste termijn is en het geleende bedrag kan variëren. Wanneer u de lening niet meer nodig heeft, hoeft u dus niet te wachten tot het einde van de looptijd.

Toetsing vooraf

Bij iedere aanvraag voor een lening kan in Nederland door de betreffende kredietverstrekker gecontroleerd worden of de aanvrager eerder leningen heeft afgesloten en of deze leningen op tijd zijn afgelost. Afhankelijk van het resultaat kan de kredietverstrekker de aanvraag af- of goedkeuren.

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *