Een helpende hand voor de beginnende belegger!

Een helpende hand voor de beginnende belegger!

Het woord investeren kan eng klinken,  maar laat je hier niet door afschrikken. Er zijn tegenwoordig genoeg handige hulpmiddelen om je op weg te helpen.  Hierdoor wordt het allemaal ineens een stuk minder spannend.

Voor de beginnende belegger is het prettig als je aan de hand wordt meegenomen. Verder voelt het ook prettig als ervaren beleggende instanties je wijzen op de eventuele valkuilen.  Een website als leerzelfbeleggen.com is zo een site. Maar laat ons je in dit artikel alvast een beetje opwarmen om  je de basisbeginselen uit te leggen. Je zult zien dat het allemaal best wel meevalt 😉

Wat is nu eigenlijk een aandeel?

Een aandeel vertegenwoordigt een klein aandeel in een bedrijf. Openbaar verhandelde bedrijven geven aandelen uit in ruil voor beleggingen tijdens een openbare aanbieding, of IPO. Zodra deze aandelen zijn uitgegeven, kunnen ze worden verkocht op een secundaire markt, ook wel beurs genoemd. Als je een aandeel koopt, koop je een aandeel bedrijf en word je als het ware voor een klein gedeelte mede-eigenaar van een bedrijf.

Wat is dan een obligatie?

Obligatie stamt van het woord oblige af en betekent “bereid zijn om te helpen. Door middel van een lening “help je namelijk een bedrijf of overheidsinstantie om haar doelen te verwezenlijken. Je leent het bedrijf door het kopen van een obligatie een stuk eigen vermogen uit. Een bedrijf of instantie schrijft hiervoor obligaties (leningen) uit. Kopers van deze obligaties lenen door de aankoop het bedrijf geld uit vai deze obligatie. Als tegenprestatie beloven de uitgevers het geleende bedrag binnen een afgesproken periode terug te betalen, inclusief rente.

Voor- en nadelen van aandelen van aandelen

Het beleggen in aandelen gaat niet geheel zonder risico. Het bedrijf waar jij aandeelhouder van bent kan bijvoorbeeld slecht draaien en uiteindelijk zelfs failliet gaan. Dan ben je je geld dus kwijt. Andersom, als een bedrijf goed gaat en groeit, kun je juist geld verdienen.

Voordelen? Door een aandeel ben je mede-eigenaar van het bedrijf en mag je dus ook de meedelen in de winst. Geld verdienen door aandelen kan op langer termijn heel wat opleveren. Op korte termijn minder omdat de winstmarges vaak niet meer dan 20% zijn.

Natuurlijk is hoeveel je verdient ook afhankelijk met hoeveel geld je erin steekt. Hoe meer risico hoe meer kans op grote winstbedragen, maar ook op groot verlies. Maar het is ondanks de risico’s een stuk lucratiever dan een spaarrekening.

Voor- en nadelen van aandelen van obligaties

Bij een obligatie leen je dus geld uit aan een bedrijf of overheidsinstantie. Over dit bedrag ontvang e rente op je geld en zijn de bedrijven je verplicht om terug te betalen. Bijna alle overheden werken ook met obligaties.Voordeel is dat je relatief weinig risico loopt omdat de bedrijven en overheidsinstanties garant moeten staan voor het geld. Nadeel is wel dat het uitkeren van het bedrag een aardige tijd kan duren.Het rendement is door dit verlaagde risico wel een stuk lager.

De aandelenkoersen, wat zijn het?

De prijs van een aandeel in aandelen dat u ziet bij het zoeken naar aandelenkoersen, is de laatste handelsprijs. Telkens wanneer een transactie plaatsvindt, wordt de prijs bijgewerkt om de nieuwe marktrente weer te geven. Sommige aandelen, zoals Apple en Walmart, verhandelen elke dag tientallen miljoenen aandelen. Andere kleinere bedrijven met aandelen verhandelen gemiddeld slechts enkele honderden aandelen per dag.Wanneer je aandelen gaat kopen en verhandelen bouw je als het ware een portfolio op. De

 

De beurzen

De belangrijkste beurzen waar u over moet weten, zijn de New York Stock Exchange en NASDAQ. Dat is waar aandelen worden gekocht en verkocht namens grote beleggingsondernemingen of individuele beleggers zoals jij en ik.

Ticker symbolen

Elke voorraad aandelen op een belangrijke beurs heeft een ticker symbool, zoals AAPL voor Apple en WMT voor Walmart. Deze afkortingen worden gebruikt als kenmerk van het bedrijf op de aandelenbeurs.

Zelf beleggen of via een beleggingsfonds?

De meeste individuele beleggers hebben alleen voldoende liquide middelen om in een paar bedrijven te beleggen. Hoewel dat leuk kan zijn, als een van die bedrijven een negatief inkomsten rapport heeft, kan dit uw hele portfolio zwaar belasten. De portfolio bevat als het ware de portefeuille van de belegger. Je zult dan ook merken dat veel individuele beleggers beleggingsfondsen kopen. Hiermee kunt u veel aandelen tegelijk kopen met alleen één trading fee.

Wanneer u een beleggingsfonds koopt, koopt en verkoopt een professionele fondsbeheerder voor rekening van elke belegger in dat fonds. Die diversificatie betekent dat als een aandeel uitvalt, u nog steeds veel andere bedrijven hebt om uw portefeuille stabiel te houden. Goede beleggingsfondsen zijn te vinden via belegger.nl

In de meeste gevallen voor individuen komen de beste rendementen voort uit brede markt beleggingen zoals een beleggingsfonds. Voor veel individuele beleggers is de beste manier om te beginnen een indexfonds, een type beleggingsfonds dat de belangrijkste beursindexen volgt.

Denk vooruit: gebruik een belegging voor een goede oude dag voorziening

Sparen voor pensionering en je toekomst is ongelooflijk belangrijk, gebruik de winsten dan ook voor dit soort doeleinden. Hoe eerder je begint te investeren, des te beter. Het is minder spannend dan je denkt en je kunt er voor zorgen dat je een financiële rooskleurige toekomst tegemoet gaat. Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats, doe het alleen met geld wat je kan missen. Dan kan er niet snel wat verkeerd gaan. Of neem een stuk van je vermogen waar je anders belasting voor zou af moeten gaan dragen Dus waar wacht je nog op, aan de slag!

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *