Factoring: Wat is het en hoe kiest u de juiste service?

Factoring: Wat is het en hoe kiest u de juiste service?

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering, waarbij een ondernemer zijn debiteurenrisico en facturatie overdraagt aan een gespecialiseerd bedrijf (de factoringmaatschappij). Tegen betaling zorgt de factoringmaatschappij dat de ondernemer direct zijn geld ontvangt, en dus niet hoeft te wachten totdat al zijn facturen zijn betaald.

Drie aandachtspunten

Het kiezen van een factoring service hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier zijn drie punten waar u over na moet denken wanneer u een keuze maakt voor uw bedrijf:

  1. Wat voor type factoring heeft uw bedrijf nodig?
  2. Hoeveel openstaande facturen moeten er gefinancierd worden en wanneer moet dit gebeuren?
  3. Hoeveel bent u bereid te betalen?

Om een goede keuze te maken tussen de verschillende type factoring bedrijven is het belangrijk dat u weet hoe factoring werkt. Factoring is dus een alternatieve methode van financieren waar bedrijven hun facturen verkopen aan een derde partij. Factoring maakt het mogelijk om uw inkomsten direct te ontvangen, waardoor de groei van een bedrijf ongestoord door kan gaan.

Twee soorten factoring

Er zijn twee verschillende soorten factoring:

  • Recourse factoring: dit is het meest voorkomende en rendabele type. Hier betaalt het factoringbedrijf uw factuur, maar verplicht u er wel toe om elke factuur te betalen die voor een vastgestelde periode onbetaald blijft.
  • Non recourse factoring: dit type factoring verlost de ondernemer van achterstallige betalingen. Hier neemt het factoringbedrijf de gehele verantwoordelijkheid. Echter, dit soort factoring kan erg duur zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk dat u kijkt naar hoe het factoringbedrijf betaalt. Sommige bedrijven betalen al binnen 24 uur, maar er zijn ook partijen waarbij het langer duurt. En heeft u een service nodig die al uw facturen volledig van tevoren betaalt of is een klein deel van tevoren voldoende? Hoeveel procent moet u afstaan aan het factoringbedrijf (dit verschilt ook per bedrijf)? De percentages schommelen vaak tussen de 2 en 6 procent van de totale factuur. En dan is het ook zo dat bij sommige bedrijven geldt dat hoe langer de factuur open staat, hoe meer u moet betalen.

Veel punten waar u dus op moet letten. Maak daarom voor uzelf een duidelijk overzicht van wat u nodig heeft en wat niet.

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *