Hoe hou ik mijn administratie bij?

Hoe hou ik mijn administratie bij?

Bij het bijhouden van een administratie denken veel mensen dat het iets is voor alleen bedrijven en ondernemers. Om zelf een administratie bij te houden zien de meeste van ons niet zitten of het wordt al snel overbodig gevonden. Terwijl het juist ook voor jezelf heel handig is om een administratie bij te houden.

Goed overzicht

Om een goed overzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven, maar vooral ook om te zien of je niet structureel teveel geld uitgeeft is het bijhouden van een maandelijkse uitgavenboek ideaal. In de volksmond wordt het ook wel gewoon een kasboek genoemd. Vroeger stond er namelijk alleen de kasuitgaven in maar doordat er steeds meer mensen pinnen is het meer een totaaloverzicht. Hoe je het kasboek bij houdt dat kan jezelf beslissen.

administratie bijhouden
Jouw administratie bijhouden doe je zo

Het kasboek

Wil je een compleet overzicht van alle inkomsten en uitgaven dan kan je elke afschrijving van de bank en elk contant betaalde bonnetje er in registeren. Zo kan je in één overzicht alle betalingen zien over de hele maand. Heb je elke maand een vast leefgeld en wil je alleen daarvan een kasboek bij houden dan kan dat natuurlijk ook. Je vult elke uitgave van het leefgeld in en zo zie je gelijk wat er nog over is om de rest van de maand nog uit te geven.

Wat doe je met de bonnetjes?

Als je een administratie gaat bijhouden dan moet je het net zo aanpakken als ze in het bedrijfsleven doen. Dus elk bonnetje en elke factuur bewaren. Zowel de digitale facturen als de gewone moeten dan bewaart blijven. Hoe lang je ze gaat bewaren dat kan je zelf vooraf bepalen. In het begin is het even wennen om een administratie bij te houden, maar je zult al snel zien dat je een handig overzicht in jouw uitgaves krijgt. Met een goed overzicht voorkom je vaak al structurele financiële problemen.

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *