Uzelf wapenen tegen een faillisement

Uzelf wapenen tegen een faillisement

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook wanneer het op ondernemen aankomt. Zeker in lastige tijden waarin het veel bedrijven onder druk staan is het daarom van belang je als bedrijf te wapenen tegen financiële gevaren, faillissementen of de gevolgen van deze zaken. Maar hoe kunt u dat het best doen? In het volgende artikelen geven we u drie tips om u te wapenen tegen een faillissement en de gevolgen daarvan.

 

1. Stel grenzen ten opzichte van afnemers en leveranciers

Iets waar veel, met name kleinere, ondernemingen mee te maken krijgen is afhankelijkheid van 1 of 2 grote afnemers of leveranciers. Uiteraard hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Echter, wanneer een grote afnemer zelf failliet gaat of om andere redenen bijvoorbeeld vaak te laat betaald, kan dit grote financiële gevolgen hebben. Het is daarom van belang om duidelijke grenzen te stellen rondom afnemers en leveranciers. Levert een leverancier te vaak niet of laat? Wellicht dat het dan tijd is om op zoek te gaan naar een andere partij. Het kan namelijk in zulke gevallen verstandiger zijn om op de korte termijn je verlies te nemen in plaats van langere tijd afhankelijk te zijn van een dergelijke partij en kwetsbaar te worden.

 

2. Controleer, evalueer en onderneem actie

Ten tweede is het erg belangrijk om je financiële zaken goed op orde te houden. Dit lijkt vanzelfsprekend maar is helaas voor veel ondernemers een hekel punt. De omzet blijkt toch iets lager dan verwacht, de kosten vallen hier en daar iets hoger uit en zo kan er opeens een verschil ontstaan van enkele duizenden euro’s. Euro’s die je misschien heel hard nodig hebt. Zorg er daarom voor dat je eens in de zoveel tijd (met bijvoorbeeld je boekhouder) goed de cijfers bekijkt en evalueert of deze voldoen aan je verwachtingen en vereisten. Is dit niet het geval en heb je last van betalingsachterstanden? Onderneem dan tijdig actie of schakel hulp in die je schulden aflossen eenvoudiger maakt.

 

3. Een bv oprichten

Uiteraard is een faillissement niet altijd te voorkomen. Meerdere oorzaken kunnen leiden tot een situatie waarin een faillissement nu eenmaal de enige uitweg is. Het oprichten van een bv beschermt je in zo’n geval tegen de financiële gevolgen van een faillissement. Een bv is namelijk een natuurlijk rechtspersoon waardoor de bv en niet jijzelf aansprakelijk gesteld wordt voor eventuele schulden. Let wel op, indien er sprake is van wanbeleid dan kunnen de bestuurders van een bv door de rechtbank alsnog aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schulden na een faillissement.

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *