Waar moet je op letten bij het afsluiten van een lening?

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een lening?

Stel je voor dat je iets wilt kopen, zoals een huis of een nieuwe auto, maar je het geld ervoor (nog) niet hebt. Je wilt echter niet wachten tot je voldoende hebt gespaard, of je wilt dat grote bedrag niet in één keer kwijt. Aangezien de rente momenteel historisch laag is, kan een lening aanvragen in zulke gevallen een uitkomst zijn. Maar vergeet niet dat een lening afsluiten geld kost, en je dan ook vastzit aan een (meestal) maandelijkse aflossingsverplichting. Lees gerust verder als je meer wilt weten over waar je op moet letten als je interesse hebt in geld lenen.

De rente

Rente is in principe de prijs die je betaalt voor de mogelijkheid om geld te kunnen lenen. De verstrekker moet immers iets kunnen verdienen voor de dienst die hij levert. Vanwege het beleid dat de Europese Centrale Bank de afgelopen jaren heeft gevoerd, is de rente bij een lening aanvragen momenteel historisch laag. De gemiddelde rente op een persoonlijke lening bijvoorbeeld, was in 2010 nog boven de 6%. Nu is het onder de 4%. De hypotheekrente is zelfs nog lager: er zijn bepaalde prijsvechters die een rente onder de 1% aanbieden, terwijl de grotere banken rond of iets boven de 1% zitten. Zelfs bij een rentevaste periode van 20 jaar zie je genoeg aanbod met een rente onder de 2%. Het voordeel van een langere rentevaste periode is dat je maandbedrag niet omhoog schiet in het geval de rente plotseling flink begint te stijgen. Het nadeel is dat je die hele periode vastzit aan een iets hogere rente dan de huidige variabele rente.

De looptijd

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de looptijd. Daarvan hangt immers af hoe lang je “vastzit” aan de betalingsverplichting. Het voordeel van een lening afsluiten met een langere looptijd, is dat je dan meestal een lager maandbedrag betaalt, maar bij een kortere looptijd heb je het bedrag sneller afgelost en ben je in totaal minder kwijt (omdat er over een kortere periode rente zal worden berekend, waardoor je in totaal minder rente zal hebben betaald).

lening afsluiten
Aandachtspunten lening afsluiten

Mogelijkheid tot vervroegd aflossen

Stel je voor dat je op een gegeven moment de lening vervroegd wilt aflossen, omdat je af wil van de verhoogde maandlasten. Dat is alleen mogelijk als de voorwaarden van de lening het toestaan. Het is dus belangrijk om voor het afsluiten van de lening, te weten waar je aan toe bent.

Hoe zit het met de financial lease?

Dit type lening wordt vaak gebruikt bij auto’s. Bij een financial lease blijft de auto juridisch eigendom van de kredietverstrekker, maar is de kredietafnemer economisch eigenaar van het product. De afnemer draagt dan ook de gevolgen van waardevermindering. Dit type lening kan echter een handige uitkomst bieden als je toe bent aan een andere auto.

Bron: Kredietdesk

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *