Wanneer een deurwaarder inschakelen?

Wanneer een deurwaarder inschakelen?

Als je problemen hebt om achterstallige betalingen te innen, wil je zo vlug mogelijk je zuurverdiende centen op je bankrekening hebben staan. Het inschakelen van een deurwaarder bij onbetaalde facturen van wanbetalers, is één van die manieren. Dit is van toepassing voor zowel een bedrijf als een particulier. Wie een gerechtelijke procedure op gang wil brengen, heeft altijd een gerechtsdeurwaarder nodig om de dagvaarding te overhandigen. Hieronder lees je wanneer je best een deurwaarder inschakelt en wat die voor jou kan doen.

Meer en meer deurwaarders op pad

Het is een tendens, maar de laatste jaren worden meer en meer deurwaarders ingeschakeld om nodige betalingsgeschillen op te lossen. Nederland telt ruw geschat zo een 220 deurwaarder kantoren waaronder 770 gerechtsdeurwaarders. Voor dat er beroep wordt gedaan op een deurwaarder, wordt meestal eerst een incassobureau ingeschakeld om in eerste instantie te gaan bemiddelen. In tegenstelling tot een deurwaarder, heeft een incasso bureau geen enkele rechtsgrond. Om die reden is het beter wanneer een deurwaarder meteen wordt ingeschakeld.

De werkwijze van een deurwaarder

Wanneer je wanbetaler weigert om de openstaande rekening te vereffenen, zijn er nauwelijks opties beschikbaar. Het enige wat je dan kan doen is om een deurwaarder onder de arm te nemen die een gerechtelijke procedureslag voorbereidt door middel van een dagvaarding. De wet in Nederland bepaalt dat alleen een deurwaarder een dagvaarding aan de schuldenaar mag overhandigen. Voor alle misverstanden uit de weg te ruimen. Een incassobureau moet altijd een deurwaarder aanspreken om een rechtsgeldige dagvaarding te laten betekenen.

Dagvaarding kan enkel door een deurwaarder

Een kantoor van een deurwaarder heeft meestal ook een incasso-afdeling. Zij proberen vaak eerst nog een soort van minnelijke schikking te treffen zonder de inmenging van een rechter. Wanneer die onderhandelingspogingen op niets uitdraaien, worden in de meeste gevallen gerechtelijke stappen ondernomen. In dat geval krijgt de wanbetaler een dagvaarding overhandigd.

deurwaarder
Wanneer schakel je een deurwaarder in?

Kan een particulier ook een deurwaarder inschakelen?

Het antwoord op deze vraag is volmondig ‘ja’. Je kan als particulier in je privé-zaken, net zoals een bedrijf dat kan, een dagvaarding laten uitvoeren. Het grote verschil met een bedrijf is wel dat je sterk in je schoenen moet staan om een claim te vorderen. Een mondelinge overeenkomst bijvoorbeeld is nauwelijks een haalbare kaart.

Hoe zit dat bij een ZZP’er?

Steeds meer ondernemingen roepen de steun in van een deurwaarder wanneer ze worden geconfronteerd met wanbetalers. Een klant die niet genoeg kredietwaardig is of een openstaande factuur moedwillig niet wil betalen. Het kan elke ZPP’er vroeg of laat overkomen. Er zit dan niets anders op dan een deurwaarder zijn werk te laten doen om het aanslepend geschil op te lossen.

De gevolgen van de schuldenaar

De schuldenaars hebben er alle belang bij wanneer ze samenwerken met de deurwaarder en dat ze een vonnis proberen te voorkomen. Gerechtskosten en de gemaakte verbonden kosten van de deurwaarder worden op het einde van de rit, doorgeschoven naar de schuldenaar. Ook wanneer je niet in de mogelijkheid verkeert om het verschuldigde bedrag te betalen, kan je trachten een minnelijke schikking te treffen door het schuldsaldo in termijnen af te betalen. Voor elke partij is dit een win-win situatie.

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *