Iedereen kan in een juridisch conflict betrokken raken. Je hebt een geschil met jouw huisbaas of problemen met jouw energieleverancier. Wellicht is jouw rijbewijs (onterecht) ingevorderd. Het zijn situaties die kunnen uitmonden in een juridisch proces. Het kiezen van een advocaat is lastig. Tevens kunnen de kosten oplopen. Een rechtsbijstandverzekering kan hulp bieden.
Wat is een rechtsbijstandverzekering?
Een rechtsbijstandverzekering verzorgt, onder bepaalde voorwaarden, juridische bijstand. Ook vergoedt het de onkosten van een juridisch proces. Als de verzekeraar juridische bijstand verleent, wordt dit in de meeste gevallen verzorgt door hun eigen juristen of advocaten.
Een rechtsbijstandverzekering bestaat uit een basisdekking en eventuele aanvullende modules. De basisdekking dekt doorgaans (telefonisch) advies en bemiddeling in kleine conflicten zoals schade in het verkeer. Daarnaast worden er enkele dekkingen geboden. Hierbij kun je denken aan inkomen, wonen, werk, verkeert, etc. Het is de vraag welke dekkingen voor jou relevant zijn.
Wanneer is een rechtsbijstandverzekering verstandig? En welke dekking(en) kies je?
Een belangrijke vraag om jezelf te stellen, bij elke verzekering. Echter ook een moeilijke vraag. Je kunt niet voorspellen of, wanneer, hoe vaak en in welke juridische conflicten je kunt belanden. Er zijn wel een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden. Reis je veel? Verhuis je veel? Heb je een groot gezin? Wissel je regelmatig van baan? Als je de vragen met ‘ja’ beantwoordt, kan een rechtsbijstandverzekering zinvol zijn. Daarnaast zegt jouw persoonlijkheid veel. Ben je rustig of juist heetgebakerd?
Wat zijn aandachtspunten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering?
Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, namelijk:
• Wie zijn er meeverzekerd?
• Zijn er wachttijden? Zo ja, hoe lang?
• In welke landen ben je wel / niet verzekerd?
• Voor welk bedrag ben je verzekerd?
• In hoeverre is er overlap met jouw huidige verzekeringen?
• Is er een eigen risico? Zo ja, hoe hoog?
• Worden specifieke situaties uitgesloten? Zo ja, welke?
• Mag je zelf een advocaat kiezen?